Nehéz helyzet, amikor az asztal roskadásig sütivel, kaláccsal, sonkával és csokitojással, az alkoholról nem is beszélve. Hogyan lehet megállni ilyenkor a túlevést, ivást?
A tudatod kontrollját a rendszer, a tervezés nagyban segíti.
Tervezd meg, mit fogsz enni a nap folyamán, és próbáld meg ehhez tartani magad! Ha van rá módod, naplózd a napi fogyasztásodat, így láthatóvá válik, mit teszel, ami szintén segíti a kontroll megtartását. Az étkezések folyamán figyelj rá, hogy a fehérje és jó zsírok fogyasztása tovább ad jóllakottság érzést, így azokat preferáld inkább mint a finomított szénhidrátokat! Magyarul: egyél sonkát és tojást, hozzá jófajta zöldségeket, de ha ki tudod hagyni, akkor ne egyél hozzá több szelet foszlós kalácsot, és ne fojtsd le két sor sütivel a mutatványt!
Igen, tudom, hogy van olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen a sütievés. Nincs az az ember, aki anyukája sütijét meg ne kóstólná Húsvétkor. Ha muszáj, akkor muszáj! Ilyenkor törekedj rá, hogy a süteményt ne külön étkezésként fogyaszd, hanem a normál étkezésed végén! Itt több szempontból is optimálisabb: egyrészről már nagyrészt tele van a gyomrod, így nem eszel belőle annyit, másrészt a glikémiás terhelés alacsonyabb összességében. Nem kell tíz szelet, elég lesz egy, maximum kettő belőle, amit rágj meg alaposan, élvezd az ízét, edd lassan!
A legfontosabb pedig, hogy a családi nagy ebédek után legyen idő egy kiadós sétára, egy jó túrázásra, ami feltölt energiával és rengeteg pozitív élettani hatása mellett segíti az emésztésedet is!