Most is, mint minden évben, sütöttem a decemberi maratonunkra egy (idén két) tortát, és most is, mint mindig, kértétek a receptet. Íme a cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes meggyes, kókuszos torta receptje:
A torta alapja 6 dkg kókuszreszelék, 7 dkg őrölt mandula vagy dió, 15 dkg datolya, 2 ek kakaópor, víz
A datolya 2/3 részét összegyúrjuk a tortaalap többi hozzávalójával. Ha nem áll össze, adhatunk még hozzá egy kis vizet. A tésztát 22 cm-es, folpackkal kibélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
Meggyes réteg 0,5 kg friss vagy fagyasztott meggy, 5 dkg datolya, 2,5 ek útifű maghéj, fahéj
A kimagozott meggyet darabos állagúra turmixoljuk, majd hozzákeverjük a leturmixolt datolya 1/3 részét (5 dkg) és a fahéjat. Hozzáadjuk az útifű maghéjat és ráöntjük a tortaalapra, majd hűtőbe tesszük.
Kókuszos réteg 12 dkg kókuszreszelék, 1 dl olvasztott kókuszzsír, édesítéshez méz, víz
Beáztatjuk a kókuszreszeléket annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd hozzáadjuk a folyákony kókuszolajat és az egészet elturmixoljuk, mézzel édesítjük. Meg kell várni, hogy a meggyes réteg megszilárduljon, és utána ráöntjük, szépen elsimítjuk. Újra hűtóbe tesszük, amíg elkészül a csokimáz.
Csokoládé bevonat 1 tábla fekete csokoládé összeolvasztva kókuszolajjal, méz
Várjuk meg, hogy langyos legyen a máz, amikor bevonjuk vele a tortát, különben megolvaszthatja a kókuszos réteget. A kész tortát hűtőben jól lehűtjük (úgy könnyebben szeletelhető), majd tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá!